Back to Federal guidance

HAZWOPER training for marine oil spill response

Summary A marine claims office asked what training its workers and an attorney needed at oil spill sites. OSHA distinguished emergency response from later cleanup and said workers entering clean zones needed no HAZWOPER training after site characterization. For the cleanup situations described, it accepted a four hour minimum for contaminated areas, while emergency response duties had different requirements.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-07-21-1
Date issued
July 21, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 21, 1992

Ms. Patricia K. Adams
Assistant Pollution Response Coordinator
Scandinavian Marine Claims Office, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Adams:

This is in response to your inquiry of June 9, concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response final rule (HAZWOPER), 29 CFR 1910.120.

Your question concerns clarification on training requirements for oil spill responders. Employees who will be expected to engage in tasks for which there is a potential for exposure to hazardous substances must receive appropriate training under 1910.120.

Responses to marine oil spills consist of two phases, which are covered by different sections of 1910.120. Paragraph (q) covers emergency response, and paragraphs (b) through (o) cover postemergency response. The 40 hour and 24 hour training requirements to which you refer in your letter would apply only to the post-emergency response (clean-up) phase. It is our understanding, from your June 22 telephone conversation with Sara Prueitt, that you were referring only to the potential involvement of your employees in post-emergency response (clean-up) operations, not emergency response operations.

During this phase, your employees do not need to receive training under 1910.120 if they will only be entering clean zones where there is little or no potential for exposure. Clean zones must first be designated through site monitoring and characterization conducted in compliance with the provisions of paragraph (c).

If it will be necessary for your employees to enter contaminated areas of the site in the course of their monitoring activities, they must receive appropriate training. In other hazardous waste clean-up situations, a minimum of 24 hours of training would be required for employees who would be on-site only occasionally. However, oil spill clean-up situations generally pose little risk of exposure, since the most toxic components of the oil volatilize quickly, generally before clean-up operations begin. Consequently, less than 24 hours of training is acceptable, with a minimum of four hours required. Washington State doubles Federal OSHA training requirements; a minimum of 8 hours of training for marine oil spill clean-up would be required there; please see enclosures.

As stated above, emergency response operations are covered under paragraph (q). Any of your employees who may potentially be exposed to the hazards of the initial emergency response during an oil spill must receive training under paragraph (q)(6). This paragraph describes five levels of training requirements for five distinct levels of emergency response activity and responsibility.

You ask specifically about training requirements for an attorney who may need to board a vessel to assist the Captain. If the attorney does not enter areas which would involve any potential for exposure to hazards from the oil spill, no training is required. The vessel itself, or parts of the vessel, might be considered a clean area even during an emergency response. An attorney who must enter contaminated areas during the emergency response phase would be considered skilled support personnel under (q)(4). Such employees are not required to receive training under (q)(6), but must be briefed prior to site entry. Required elements of the briefing are explained in paragraph (q)(4). If the attorney enters contaminated areas during the clean-up phase, the 4 hour minimum training requirement would apply as described earlier in this letter.

We have enclosed the Federal OSHA and Washington State postemergency response compliance directives for your convenience.

We hope this information is helpful. If you have any further questions please contact MaryAnn Garrahan at (202) 523-8036.

Sincerely,
Patricia Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace