Back to Federal guidance

Scheduling annual HAZWOPER refresher training

Summary A company asked whether it could provide HAZWOPER refresher training in segments through the year. OSHA said that was allowed if all refresher requirements were met, but the sessions should begin soon after initial training and total at least eight hours by its first anniversary. It also said the worker's expected duties could require more training time.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-07-21-0
Date issued
July 21, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 21, 1992

Mr. Stuart Buchanan
Radian Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Buchanan:

This is in response to your inquiry of June 12 concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response final rule (HAZWOPER), 29 CFR 1910.120.

You wrote to our office regarding Radian Corporation's schedule for refresher training. You conduct your eight hour refresher training in segments presented to employees throughout the year. Radian employees may complete their initial training in January, but may not complete the refresher training until December of the next year.

OSHA agrees that companies can conduct their refresher training in segments to meet the requirements of the standard, as long as all of the provisions for refresher training in paragraphs (e), (p), or (q), are met. However, the time frame in which you conduct your first set of refresher training sessions may not meet the requirements of the standard. From the language you use in the letter, it sounds as if the first set of refresher training sessions begins on or about the anniversary date of the initial training, and is completed in two years. If you choose to provide training in intervals, the sessions should start soon after the initial training and add up to eight hours by the first anniversary date.

We also point out that 8 hours is a minimum requirement; many employers will find it difficult to cover all topics listed in the training requirements in the minimum allowable time. The competencies to be covered during training sessions may demand more than 8 hours. When developing training, employers must structure their refresher training based on the employee's expected job duties.

We hope this information is helpful. If you have any further questions please contact the Office of Health Compliance Assistance at (202) 523-8036.

Sincerely,
Patricia Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace