Back to Federal guidance

Bloodborne pathogens coverage for child care first aiders

Summary A pediatric group asked how OSHA's bloodborne pathogens standard applies to child care workers. OSHA said employers must assess which duties foreseeably involve contact with blood or other potentially infectious material, and covered workers receive the standard's protections. It said designated first aiders were covered, while describing a conditional vaccination enforcement policy for first aid given only as a secondary duty.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-07-21
Date issued
July 21, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 21, 1992

Susan S. Aronson, M.D.
Pennsylvania Chapter
American Academy of Pediatrics
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Aronson:

This is in further response to your letter of June 7, which requested clarification regarding the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens". Specifically, you requested an interpretation regarding the coverage of child care workers under the scope of the standard and which provisions of the standard would apply to them.

One of the central provisions of the bloodborne pathogens standard is that employers are responsible for determining which job classifications or specific tasks and procedures are reasonably anticipated to result in worker contact with blood or other potentially infectious materials (OPIM). The standard relates coverage to occupational exposure, regardless of where that exposure may occur, since the risk of infection with bloodborne pathogens is dependent on the likelihood of exposure to blood or OPIM regardless of the particular job title or place of employment. If it is determined that a child care worker has occupational exposure, as defined by the standard, then that employee is covered by all sections of the standard including training, vaccination, personal protective equipment, and so forth.

Child care workers who are designated as responsible for rendering first aid or medical assistance as part of their job duties are covered by the scope of this standard. However, failure to offer the hepatitis B vaccine pre-exposure to persons who render first aid only as a collateral duty will be considered a technical violation carrying no penalties, provided a number of conditions are met. Please refer to the enclosed news release for additional information on the circumstances under which this exception would apply.

We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace