Back to Federal guidance

Ladder access and fall protection for steel erectors

Summary A construction company asked whether steel erectors needed ladders at every elevation change. OSHA said Subpart X applied to steel erectors, but required a safe ladder or stairway between levels in at least one location, not at every point where elevation changes. It distinguished nonroutine protected climbing for initial steel connections from frequent access that could require a ladder or stairway.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-07-20-0
Date issued
July 20, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 20, 1992

Mr. John Wilson
Safety Administrator
American International Construction, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Wilson:

This is in response to your company's letter of February 5 requesting an interpretation of Occupational Safety and Health Administration standards addressing the use of ladders and fall protection by steel erectors. I apologize for the delay of this response.

In regard to whether the requirement for stairways or ladders at all points of access where there is a break in elevation of 19 inches or more (29 CFR 1926.1051(a)) applies to steel erectors, please be advised that all of Subpart X-Stairways and Ladders applies to steel erectors as well as to all other trades at construction sites. However, although the definitions and provisions of Subpart X require all points of access to be provided with a ladder or stairway, the standard is not intended to require such facilities at every location where employees change elevations. The standard is intended to require a ladder or stairway between levels in at least one location between levels so that employees can change levels in an easy, safe, and convenient manner. The obvious reason is to allow access to different elevations in a way that minimizes the potential for fall injuries that can result when employees are otherwise required to climb on items (i.e. columns, cross-bracing on scaffolds) not properly designed for climbing. In situations where non-routine access is required, such as climbing vertical steel to make initial connections, and where fall protection systems are used, then the concern of fall injury is addressed and ladders and stairways are not required. However, frequent access to the same location or by more than one employee will negate the finding that the access requirements are non-routine and a ladder or stairway may be required.

If we can be of any further assistance please contact Mr. Roy F. Gurnham or Dale R. Cavanaugh of my staff in the Office of Construction and Maritime Compliance Assistance at (202) 523-8136.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace