Bloodborne pathogens protections in nail salons
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
July 7, 1992
Dr. Irwin J. Scult Chairman
Oradell Board of Health
Borough of Oradell
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Scult:
This is in response to your letter of April 14, concerning the potential for exposure to bloodborne diseases in nail salons. The material published in connection with the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens" (29 CFR 1910.1030) does not include any information on the risks of transmission of bloodborne diseases in the cosmetology profession. Accordingly, we cannot render an opinion on the need for autoclaving of instruments, the wearing of rubber gloves, and periodic blood testing.
Under the standard, it is the responsibility of the employer to evaluate the potential for contact with blood or other potentially infectious material among his or her employees. If the employer determines that such a potential exists, then he or she must provide all the protections of the standard to the exposed employees, including training, vaccination, and personal protective equipment.
The transmission of disease to clients of nail salons is a public health issue and would be regulated by the state and local health agencies. We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in worker safety and health.
Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace