Back to Federal guidance

Leak resistance of sharps disposal containers

Summary A manufacturer asked whether its sharps disposal container met the bloodborne pathogens rule. OSHA said its concern was whether liquid could escape through the container's joint or the joint could open during transport. It said the design might comply if those concerns were resolved, but final compliance depended on workplace observation and OSHA did not approve products.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-07-07
Date issued
July 7, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 7, 1992

Mr. Spencer Parkinson
Product Manager of Infection Control
Devon Industries, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Parkinson:

This is in response to your April 2 letter in which you inquired about the acceptability of your four gallon "Sharps-A-Gator" sharps disposal container under 29 CFR 1910.1030(d)(4)(iii) (A)(iii) of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens". We apologize for the delay in this response.

As you stated in your letter, the standard requires that containers used to discard disposable sharps be leakproof on the sides and bottom. A concern that we have with your four gallon container is that liquid blood or other potentially infectious materials could seep out through the joint between the upper and lower halves of the container. Certainly used syringes and other sharps are unlikely to carry enough blood to fill the lower half of the container up to the joint. However if leaking or broken containers of liquid blood were to be disposed of in the "Sharps-A-Gator" there is a possibility that blood running down the inside wall could reach the joint and seep out. Additionally, the joint should be secure enough so that it could not spring open during normal transport operations.

While OSHA does not endorse or approve specific products, if your product is designed so that these concerns are alleviated, then this sharps container would appear to be in compliance with the standard. Of course, the final determination regarding compliance with OSHA requirements must be made in the workplace by direct OSHA compliance officer observation of employee work practices while utilizing your product and through employee interviews.

We hope this information is responsive to your concerns.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace