Back to Federal guidance

Lockable energy isolation devices and employer duties

Summary An electrical manufacturers association asked who had duties under OSHA's lockout rule. OSHA said employers, rather than product designers, had to use lockable energy isolation devices where required, with a tagout alternative only under stated conditions. It described design requirements for equipment installed or substantially modified after January 2, 1990; the page is archived.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-06-24-5
Date issued
June 24, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 24, 1992

Mr. Daniel K. Shipp
National Electrical
Manufacturers Association
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Shipp:

Thank you for your letter of January 6, addressed to Mr. Rolland Stroup of my staff. In this letter, you enclosed an August 14, 1991 letter addressed to Mr. Roger A. Clark, Director of Safety Standards Programs of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). In these letters, you requested written confirmation as to whom the lockout standards at 29 CFR 1910.147 are applicable. We apologize for the delay in responding.

Employers, not those who design electrical products, are required by OSHA standards to use energy control devices which are designed to be lockable, with the following exception: if an energy isolating device is not capable of being locked out, OSHA will allow employers to use a tagout program. When the employer has workplace machines or equipment which have energy control devices which have been designed to be lockable, the OSHA standards require the employer to use lockout unless the employer's tagout program can be shown to provide "full employee protection", that is, protection equivalent to lockout in the workplace.

The standard provides at 29 CFR 1910.147(c)(2)(iii) that original and replacement machines or equipment installed in the workplace after January 2, 1990 shall be designed with lockout-capable energy isolating devices. Also, whenever major repair, renovation or modification of a workplace, machine or equipment is performed after January 2, 1990, the employer must install energy isolating devices for such machines or equipment, designed to accept a lockout device. As a matter of policy, OSHA currently enforces this provision of the standard by means of citing the employer.

We will provide copies of your letters and this response to all of our OSHA Field Offices. Also, we will add this correspondence to our interpretations data base for future access.

Thank you for your interest in occupational safety and health. If we may be of further assistance please let us know.

Sincerely,

Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace