Back to Federal guidance

Warning tags on scaffolds during erection

Summary A scaffold trainer asked whether OSHA required warning tags on every scaffold being erected. OSHA said there was no blanket requirement, though a tag could be appropriate for a hazardous or changing section and an inspector could cite particular circumstances. It said the need depended on the scaffold's actual condition and access.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-06-24-4
Date issued
June 24, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 24, 1992

John Palmer, Director
Scaffold Training Institute
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Palmer:

This is in response to your April 6 letter requesting a clarification of the Occupational Safety and Health Administration policy for warning tags on scaffolds. I apologize for the delay of this response.

Presently, there is no requirement that warning tags be placed on all scaffolds while they are being erected. Although there are instances where such tags are appropriate and a citation under 29 CFR 1926.200(h)(1) could be issued, there are also many instances where such would not be appropriate. An example of the latter is where a large scaffold is being built in phases or sections, employee access to the completed sections of the scaffold would not be prohibited. A tag which limits access to erection and disassembly crews on that portion of a scaffold being changed could be appropriate but a case by case determination is necessary.

I believe this is what the compliance officers meant when they indicated to you that they are in agreement and "might even use 200(h)(1) for a citation if the situation warranted".

If you have further questions, please contact [Mr. Noah Connell] of my staff in the office of Construction and Maritime Compliance Assistance at [(202) 219-7207].

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace