Back to Federal guidance

Caster locks on mobile scaffolds

Summary A scaffold seller asked whether wheel only caster brakes met OSHA's scaffold requirements. OSHA said the general industry language then cited permitted a positive wheel or swivel lock and discussed locking mobile scaffolds while stationary. The posted letter contains a 1998 correction and is archived.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-06-24-3
Date issued
June 24, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. The posted text contains an October 2, 1998 correction.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. The posted text contains an October 2, 1998 correction. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 24, 1992

Mr. R.E. Blake
Sales Manager
Sonny Scaffolds, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Blake:

This is in response to your letter of April 21, in which you request clarification of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulations for scaffold casters. I apologize for the delay in responding to your inquiry.

You are correct that current OSHA standards at 29 CFR 1910.29(a)(4) require that "All scaffold casters shall be provided with a positive wheel and/or swivel lock to prevent movement". This is a general industry provision that has been identified by OSHA as being applicable to the construction industry, and the plain reading of the provision shows that caster brakes, which lock the wheel only, meet the requirement. This language was incorporated into the 1986 Notice of Proposed Rulemaking for scaffolds used in construction (51 FR 42680 at 42711).

In regard to OSHA's policy on the locking of casters and wheels, please be advised that 29 CFR [1926.452(w)(2)], in effect since 1971, states, in relevant part, that manually propelled mobile scaffold ~~"in use by any persons shall rest upon a suitable footing and shall stand plumb. The casters or wheels shall be locked to prevent any movement".~~ (Correction 10/02/98) ["... casters and wheels shall be locked with positive wheel and/or wheel and swivel locks, or equivalent means, to prevent movement of the scaffold while the scaffold is used in a stationary manner."]

If you have any questions, please contact Mr. Roy Gurnham or Mr. Dale Cavanaugh of my staff in the Office of Construction and Maritime Compliance Assistance (202) 523-8136.

Sincerely,

Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace