Back to Federal guidance

Laboratory exclusion from process safety management

Summary A chemistry association asked whether laboratory and research operations were covered by the process safety management rule. OSHA said a laboratory as defined by its laboratory standard was outside PSM, while other site facilities with covered processes at or above threshold quantities remained subject to it. It distinguished small, nonproduct laboratory quantities from those processes.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-06-24-0
Date issued
June 24, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 24, 1992

Kathleen A. Reamv
Head Department of Government Relations
and Science Policy
American Chemical Society
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Ream:

This is in response to your letter of April 29 to Mr. James F. Foster, Director of the Office of Information in the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Your letter was forwarded to the Directorate of Compliance Programs for response.

In your letter you requested written confirmation that the Final Rule on Process Safety Management (PSM) of Highly Hazardous Chemicals published in Volume 57, Number 35 of the Federal Register on Monday, February 24, 1992 does not apply to laboratory and research operations. Also, you indicate in your letter that "an OSHA staff member stated over the phone that, because of the Laboratory Standard's coverage, these operations were not intended to be subject to the Process Safety Management rule."

A "laboratory" as defined in 29 CFR 1910.1450(b) is not subject to the PSM standards at 29 CFR 1910.119. "Laboratory" means a facility where the "laboratory use of hazardous chemicals" occurs. It is a workplace where relatively small quantities of hazardous chemicals are used on a non-product basis. Relatively small quantities are quantities less than the threshold quantities of highly hazardous chemicals listed in Appendix A of the PSM.

By 29 CFR 1910.119(b), "process" means any activity or combination of activities including the use, storage, manufacture, handling or on-site movement of highly hazardous chemicals to which the PSM standards apply. Also by 29 CFR 1910.119(b), "facility" means the buildings, containers or equipment which contain a process. Although not applicable to laboratories, the PSM standards are applicable to other site facilities which contain processes involving highly hazardous chemicals at or above the threshold quantities.

A directive is being developed by OSHA to provide interpretive guidance and inspection procedures to our field staff. The interpretations and clarifications addressed in this letter will be incorporated in that directive. We will send you a copy of the directive when it is completed in the near future.

Thank you for your interest in occupational safety and health. If we can be of further assistance please do not hesitate to contact us.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace