Back to Federal guidance

Fertilizer retail facility exclusion from process safety management

Summary A fertilizer trade group asked whether storage and blending facilities selling directly to farmers were exempt from process safety management. OSHA said an otherwise covered establishment qualified as a retail facility under its stated criterion if more than half its income came from direct sales to end users. This archived page bears a 2004 correction and may no longer reflect policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-06-19-0
Date issued
June 19, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. The posted letter bears a July 16, 2004 correction.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. The posted letter bears a July 16, 2004 correction. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 19, 1992
Mr. Gary Myers, President
The Fertilizer Institute
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Myers:
Thank you for your letter of March 27 to Acting Assistant Secretary Dorothy L. Strunk, requesting interpretations and clarifications of the Final Rule on Process Safety Management (PSM) of Highly Hazardous Chemicals, 29 CFR 1910.119, published in Volume 57, Number 36 of the Federal Register on Monday, February 24, 1992. In your letter, you requested written confirmation that facilities at which fertilizer is stored or at which fertilizer is blended for direct sale to end users are retail facilities which are excluded from employer compliance with the PSM standards.
The facilities you describe sell directly to end users or consumers, for example, farmers. Also, you note that these facilities comply with the Occupational Safety and Health Administration standards at 29 CFR 1910.111, for the storage and handling of anhydrous ammonia. With respect to enforcement of the PSM Standard, a retail facility means an establishment, which would otherwise be subject to the PSM standard, at which more than half of the income is obtained from direct sales to end users. Fertilizer establishments meeting this criterion would be exempt from the requirements of 29 CFR 1910.119.
Thank you for your interest in occupational safety and health. If we may be of further assistance, please contact us.
Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
[Directorate of Enforcement Programs]
[Corrected 7/16/2004]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace