Back to Federal guidance

Process safety management at contractor operated munitions plants

Summary A munitions maker asked whether federal oversight of explosives and pyrotechnics production displaced OSHA's process safety rule. OSHA said other agencies had not exercised worker protection authority sufficient to remove its jurisdiction over contractor owned and operated facilities. It said those manufacturers were not exempt on that basis.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-06-15-0
Date issued
June 15, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 15, 1992

Mr. Ronald V. Ludlow
Corporate Manager
Industrial Hygiene Affairs
Thiokol Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Ludlow:

Thank you for your letter of March 5, addressed to Acting Assistant Secretary Dorothy Strunk, concerning the application of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) standard, "Process Safety Management of Highly Hazardous Chemicals" with respect to the manufacture of explosives and pyrotechnics.

Specifically, you stated that the manufacture of explosives and pyrotechnics for government agencies is tightly controlled by DoD and the customer agency. You inquired if OSHA would consider these manufacturers as being under the jurisdiction of another federal agency and therefore exempt from the process safety standard.

OSHA would not consider contractor-owned contractor-operated (COCO) munitions facilities to be under the jurisdiction of another federal agency because these agencies have not exercised regulatory authority over worker protection in a manner sufficient to preclude OSHA coverage under section 4(b)(1) of the Occupational Safety and Health Act of 1970. Consequently, COCO manufacturers of explosives and pyrotechnics for government agencies would not be exempt from the process safety standard.

I hope this information will be of assistance to you.

Sincerely,
Roger A. Clark
Director, Directorate of
Safety Standards Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace