Back to Federal guidance

Hydraulic crane holding brakes and employer responsibility

Summary A senator asked about hydraulic crane holding brakes, leased equipment and inspection duties. OSHA said the employer using a crane was responsible for its safe working condition even if the crane was leased, and identified preuse inspection and brake provisions. The archived page may no longer represent OSHA policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-06-09
Date issued
June 9, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 9, 1992

The Honorable J. Bennett Johnston
United States Senate
[Recipient address omitted]
Dear Senator Johnston:

Thank you for your letter of April 24 in which you requested information about the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) policy addressing the need for holding brakes on hydraulic cranes.

Although OSHA's construction regulations at 29 CFR 1926.550(b)(2) require all crawler and truck cranes to meet the requirements in the American National Standards Institute (ANSI) standard B30.5-1968, that standard does not specifically address hydraulic boom cranes. However, in 1973 and 1988, rules were developed by ANSI to address hydraulic boom cranes and those rules can be cited by OSHA under paragraph (5)(a)(1) of the Occupational Safety And Health Act (OSH Act), which requires that each employer provide a place of employment which is free from recognized hazards that are causing or are likely to cause death or serious harm to his/her employees. One of those rules requires a positive means be provided (Controllable from the operator's station) to hold the hoist drum from rotating in the lowering direction, and that it be capable of holding the rated load indefinitely without further attention from the operator. In addition, OSHA has the specific requirement at 29 CFR 1926.550(g)(3)(i)(C) that load and boom hoist drum brakes be engaged when an occupied personnel platform on the crane is in a stationary position.

In regard to your specific question of who is responsible for maintaining the proper working order of holding brakes on cranes, please be advised that the employer using the crane. Although the equipment may be leased from a third party, the employer who rents the equipment has the responsibility to ensure the crane is in proper operating condition.

With respect to your question on liability should there be an accident, each employer is primarily responsible for the safety of his/her employees. On a construction site, if one employer's employees are endangered by the use of a piece of equipment over which that employer has no control, it is that employer's responsibility to work through the general contractor to establish and maintain a safe workplace for all employees. If an employer has his/her employees exposed to a hazard, then that employer is responsible for their safety under the OSH Act (liability in tort is a matter of state law).

With respect to safety alerts, OSHA does have the authority and means to issue such notices. The Agency has issued hazard alerts in the past on a variety of topics. However, at this time, the Agency is not aware of the need to issue one on the topics discussed above.

In regard to your question about the procedures used to ensure that OSHA's standards are enforced, please be advised that OSHA conducts inspections of construction work sites. During such inspections, if cranes are present, they may be inspected by the compliance officer for compliance with the appropriate regulations. Between such inspections, 29 CFR 1926.550(a)(5) requires the employer to designate a competent person to "inspect all crane machinery and equipment prior to each use, and during use, to make sure it is in safe operating condition. Any deficiencies shall be repaired, or defective parts replaced, before continued use."

If we can be of further assistance, please do not hesitate to contact us again.

Sincerely,
Dorothy L. Strunk
Acting Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace