Back to Federal guidance

When disposable gloves must be changed

Summary A pathology practice asked whether OSHA required changing disposable gloves between patients. OSHA said its worker safety rule required gloves to be changed when contaminated, torn or punctured, but did not require a change solely because the next patient was seen if gloves remained uncontaminated and intact. It distinguished patient infection control from OSHA's worker protection role.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-05-28-0
Date issued
May 28, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 28, 1992

Mr. Ben B. Harriman Chairman
Department Of Pathology
Clearwater Pathology Associates
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Harriman:

This is in response to your letter of April 9, in which you requested clarification concerning the gloving requirements of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation, 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens".

As stated in the preamble to the standard, changing gloves between patient contacts is good infection control practice to eliminate patient-to-patient transmission of disease. However, OSHA's jurisdiction is over employee safety and health which is not addressed by this issue.

OSHA requires that disposable gloves be changed as soon practical when contaminated and as soon as feasible when they are torn or punctured. These requirements protect the employee from exposure to the hazards of bloodborne pathogens. OSHA does not require that gloves be changed between patients if they are not contaminated and their barrier properties are not compromised. Please bear in mind that the term "contaminated" is defined as the presence or the reasonably anticipated presence of blood or other potentially infectious materials rather than "visibly" contaminated as stated in your letter.

We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace