Back to Federal guidance

Disinfectants for bloodborne pathogen cleanup

Summary A hospital asked which disinfectants could be used to clean surfaces covered by the bloodborne pathogens rule. In this 1992 letter, OSHA said EPA-registered tuberculocidal products or bleach diluted as described were acceptable for contaminated surfaces, while quaternary ammonia products were for general housekeeping without that contamination. OSHA archives the letter and warns that it may no longer reflect current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-05-19-0
Date issued
May 19, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

May 19, 1992

Sue Niedzwiecki, RN
Infection Control Coordinator
Standish Community Hospital
and Skilled Nursing Facility
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Niedzwiecki:

This is in response to your letter of April 17, in which you requested clarification concerning the use of appropriate disinfectants, as required by the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation, 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens".

As stated in OSHA Instruction CPL 2-2.44C, "Enforcement Procedures for the Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens Standard" (copy enclosed), a product must be registered by the Environmental Protection Agency (EPA) as a tuberculocidal disinfectant in order for OSHA to consider it to be effective in the cleanup of a contaminated item or surface.

A solution of 5.25 percent sodium hypochlorite (household bleach) diluted between 1:10 and 1:100 with water is also acceptable for the cleanup of contaminated items or surfaces.

Quaternary ammonia products are appropriate for use in general housekeeping procedures which do not involve the clean-up of contaminated items or surfaces. Please bear in mind, however, that the term "contaminated" is defined as the presence OR REASONABLY ANTICIPATED PRESENCE of blood or other potentially infectious material.

We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace