Back to Federal guidance

HAZWOPER refresher and supervisor training

Summary A training provider asked whether a hazardous waste worker becoming a supervisor needed both refresher and supervisor courses. OSHA generally expected eight hours of each in that year, while allowing overlap in topics without needless duplication. Supervisors also needed training and supervised field experience at least at the level of the workers they oversaw, plus specialized supervisor training before field work.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-05-13-0
Date issued
May 13, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 13, 1992

Mr. Joseph A. Gispanski, Jr.
Hygiene, Safety and Training, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Gispanski:

This is in response to your inquiry of March 3, concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response final rule (HAZWOPER), 29 CFR 1910.120.

We will address your questions in the order that you asked them:

1) After completing a 40-hour hazardous waste training course, an employee wishes to take both the 8-hour refresher course and the 8-hour supervisory course the very next year, must this employee complete 16 hours of training to satisfy this requirement? If no, why?

In general, OSHA would expect a general hazardous waste site worker who is becoming a supervisor or manager to receive at least 16 hours of training the year they become a supervisor: 8 hours of supervisory training in addition to 8 hours of employee refresher training.

Employers are given sole flexibility in developing the best approach for training their employees. OSHA recognizes that there may be some overlap in the objectives of the training for supervisors and the refresher training, and we do not expect a duplication of effort. Employees may also critique incidents that have occurred in the past year as part of their employee or supervisory refresher training. In the final analysis, though, the employer must demonstrate that all topics required to be covered are conveyed to employees.

2) Besides the 40-hour hazardous waste training course, is there any other prerequisite for employees who wish to complete the 8-hour supervisory training course?

HAZWOPER requires that supervisors and managers be trained and given supervised field experience to at least the level of the employees who they will oversee, and have at least eight additional hours of specialized training on the topics listed in (e)(4). Training courses must cover the provisions listed in paragraph (e) as a minimum; further site specific training may be necessary. Paragraph (e) stipulates that "employees shall not be permitted to participate in or supervise field activities until they have been trained to a level required by their job function and responsibility." In other words, employees must be instructed in the procedures they will be expected to perform, and informed of the safety and health risks of those procedures, before they begin work.

We hope this information is helpful. If you have any further questions please feel free to contact us at (202) 523-8036.

Sincerely,
Patricia Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace