Back to Federal guidance

Guarding ladderway floor openings

Summary An employer asked what the former ladderway opening rule required for railings, toeboards, and an entrance barrier. OSHA said exposed sides needed both a standard railing and toeboard, and a pivoting bar alone did not meet the rule's gate or offset passage requirement. OSHA archives this letter and warns that it may no longer reflect current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-05-12-1
Date issued
May 12, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

May 12, 1992

Ms. Jane Obaggy
Arthur D. Little, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Obaggy:

Thank you for your inquiry of April 10, requesting interpretation of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard at 29 CFR 1910.23(a)(2) as it pertains to protection for ladderway floor openings.

You specifically request clarification of the following items:

  1. Does the phrase "except at entrance to opening" refer exclusively to standard toeboard or to both standard railing and standard toeboard?

  2. Can a single vertically rising bar which must be pivoted approximately 80 degrees from the horizontal comply with the OSHA standard at 1910.23(a)(2)?

In response to item 1., the OSHA standard at 29 CFR 1910.23(a)(2) requires that every ladderway floor opening be guarded by a standard railing with standard toeboards on all exposed sides. This means both standard railing and standard toeboard are required to satisfy the standard.

In response to item 2., a single vertically rising bar which must be pivoted approximately 80 degrees from the horizontal does not comply with the OSHA standard at 29 CFR 1910.23(a)(2). This standard requires a passage through the railing with a swinging gate, or so offset that a person cannot walk directly into the opening.

We appreciate your interest in employee safety and health. If we can be of further assistance, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,

Raymond Donnelly, Director
Office of General Industry
Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace