Back to Federal guidance

Bloodborne pathogen coverage at residential care facilities

Summary A residential care facility asked whether hepatitis B testing of residents waived its duty to offer vaccination to staff. OSHA said no; the employer must identify jobs with reasonably anticipated exposure to blood or other potentially infectious materials, including possible bites and scratches. Workers with occupational exposure are covered by the rule's protections, including vaccination.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-05-12
Date issued
May 12, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 12, 1992

Ms. Eva Park
Director of Nurses
Homestead
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Park:

This is in response to your February 25, letter concerning the applicability of 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens," to your intermediate care facility for the mentally retarded. You inquired whether all of the provisions of the regulation are applicable to your facility or whether, due to hepatitis B testing of residents, the vaccine requirement could be waived.

The public record supporting this regulation shows that developmentally disabled adults who are or have been institutionalized have an increased risk for hepatitis B infection and that in 1990 the Centers for Disease Control recommended the hepatitis B vaccine for both the clients and staff of institutions for the developmentally disabled.

While OSHA does not permit an exemption to any requirement of the standard based on testing of residents, you should note that it is the employer's responsibility to determine which job categories or tasks and procedures involve occupational exposure. Occupational exposure is defined as reasonably anticipated exposure to blood or other potentially infectious materials as the result of performing job duties. Employees who do not have occupational exposure are not covered by the scope of this standard.

In an ambulatory residential facility, only certain employees may have jobs which involve occupational exposure although OSHA expects an employer such as yourself to take into account the possibility of biting and scratching when determining which, if any, employees in your facility have occupational exposure. Those employees for whom it can be reasonably anticipated that they will have exposure to blood or other potentially infectious materials during the course of their job duties are covered by all sections of the regulation, including the vaccine requirement.

We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Dorothy L. Strunk
Acting Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace