Back to Federal guidance

Scaffold platforms on rough-terrain forklift forks

Summary OSHA staff asked which construction rules could be cited for work platforms supported by rough-terrain forklift forks. OSHA listed then-current scaffold and general-duty provisions that could apply while revised scaffold rules were still in draft form. OSHA archives the memo and warns that it may no longer reflect current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-04-27
Date issued
April 27, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

April 27, 1992

MEMORANDUM FOR: JOHN PHILLIPS
Regional Administrator
LEO CAREY, Director Office of Field
Programs

FROM: PATRICIA K. CLARK, Director Directorate of Compliance
Programs

SUBJECT: Work Platforms on Rough Terrain Fork Trucks.

This is in response to your February 25 memorandum in which you request specific guidance regarding citation policy for work platforms attached to the forks of rough terrain fork lifts. I apologize for the delay in responding to your request.

Your comments on the language that should be included in the revised scaffold rules have been forwarded to the Office of Construction and Civil Engineering Safety Standards for evaluation. However, it is important to note that whether or not OSHA should prohibit the use of fork-lifts to support scaffold platforms, was raised as Issue Number 3 in the November 25, 1986 Notice of Proposed Rulemaking (51 FR 42680, 42697). The public record indicates that such platforms should be allowed provided guardrails, proper platform strength, stability, and attachment are provided. The final rule, however, is still in draft form.

In the meantime, appropriate citations could include:

§1926.451(a)(3) Supervision by competent person

.451(a)(4) Guardrails (no body belt/harness systems). Note: The 4 to 10 foot portion of this paragraph is intended to apply to such make-shift scaffolds (see 1986 NPRM at 42689).

.451(a)(10) Minimum grade lumber

.451(a)(12) Platform shall be secured from movement (although a pallet cannot move sideways, it can slide forward).

Paragraph 5(a)(1) could be cited when appropriate, referencing ANSI A10.8-1988 paragraph 4.31 (maximum 4 to 1 height to base width ratio without tying or guying or outriggers).

If you have any questions, please contact Mr. Roy Gurnham or Mr. Dale Cavanaugh of my staff in the Office of Construction and Maritime Compliance Assistance at FTS 523-8136.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace