Back to Federal guidance

Eating and drinking near bloodborne pathogen work

Summary A physician asked whether the bloodborne pathogens rule barred food and drink throughout an office. OSHA said eating and drinking were prohibited in areas where blood-related work or contamination of surfaces could reasonably occur. An employer could designate separate areas without reasonably anticipated occupational exposure for food and drink, subject to OSHA's case-by-case evaluation.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-04-21
Date issued
April 21, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 21, 1992

The Honorable Larry E. Craig
United States Senate
Attention: Nicole L. Gaul
[Recipient address omitted]
Dear Senator Craig:

This is in response to your letter of March 2, addressed to the former Assistant Secretary for the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), Gerard Scannell. You wrote on behalf of your constituent, Dr. S. C. Taylor.

Dr. Taylor was concerned that 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens", prohibited "drinking of coffee and eating of food in our office".

This regulation prohibits the consumption of food and drink in areas in which work involving exposure or potential exposure to blood or other potentially infectious material exists, or where the potential for contamination of work surfaces exists. The prohibition against eating and drinking in such a work area is consistent with other OSHA standards and is good industrial hygiene practice.

In addition to contamination of the food itself, one must consider that food and beverage containers may also become contaminated, resulting in unsuspected contamination of the hands. Food and drink may be contaminated by such processes as the leakage or spillage of specimen containers, or the performance of activities that could generate splashes, sprays, or droplets of blood or other potentially infectious materials.

Dr. Taylor is free to designate areas in which it is not reasonable to anticipate that occupational exposure will occur and to allow the consumption of food and beverage in those areas. OSHA will evaluate such designations on a case-by-case basis and anticipates that such areas will be separated from contaminated work areas.

We hope this information is responsive to your constituent's concerns. Thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Dorothy L. Strunk
Acting Assistant Secretary

cc: Washington, D.C. Office

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace