Back to Federal guidance

Menstrual products and bloodborne pathogen waste

Summary A safety specialist asked whether discarded menstrual products were regulated waste under the bloodborne pathogens rule. OSHA said they generally were not because absorbent material ordinarily prevents release of blood, and it expected lined bins and suitable gloves for handlers. Employers still had to assess whether waste could release blood during handling or compaction.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-04-17-0
Date issued
April 17, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 17, 1992

Jennie Smith
Safety Specialist
State Farm Mutual
Automobile Insurance Company
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Smith:

This is in response to your letter of February 7, in which you requested a clarification on the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens". You wrote regarding the coverage of feminine hygiene products as regulated waste.

29 CFR 1910.1030 defines regulated waste as liquid or semi-liquid blood or other potentially infectious material (OPIM); contaminated items that would release blood or OPIM in a liquid or semi-liquid state if compressed; items that are caked with dried blood or OPIM and are capable of releasing these materials during handling; contaminated sharps; and pathological and microbiological wastes containing blood or OPIM.

OSHA does not generally consider discarded feminine hygiene products, used to absorb menstrual flow, to fall within the definition of regulated waste. The intended function of products such as sanitary napkins is to absorb and contain blood; the absorbent material of which they are composed would, under most circumstances, prevent the release of liquid or semi-liquid blood or the flaking off of dried blood.

OSHA expects the waste containers into which these products are discarded to be lined with a plastic or wax paper bag. Such bags should protect the employee from physical contact with the contents. Additionally, OSHA expects employers to provide employees responsible for handling the contents with suitable gloves.

At the same time, it is the employer's responsibility to determine the existence of regulated waste. This determination is not to be based on actual volume of blood, rather on the potential to release blood, e.g. when compacted in the waste container. If OSHA determines, on a case-by-case basis, that sufficient evidence of regulated waste exists, e.g., through such visual factors as a pool of liquid in the bottom of a container or dried blood flaking off during handling, or based on employee interviews, citations may be issued.

We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace