Back to Federal guidance

Interactive bloodborne pathogen training by telephone

Summary A hospital asked whether bloodborne pathogen training could meet the interactive question-and-answer requirement without a trainer in the room. OSHA said a generic or computer program needed site-specific information and a person available to answer questions; telephone access might work depending on trainer availability and call volume. OSHA said it would evaluate training effectiveness case by case, and the posted letter carries a 2002 correction.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-04-16
Date issued
April 16, 1992
Status
Active
OSHA's posted letter bears an October 29, 2002 correction.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 16, 1992

Ms. Maureen M. Gritz
Director Quality Assurance
Martin Memorial Hospital
[Recipient address omitted]

Dear Ms. Gritz:

This is in response to your letter of February 24, addressed to Dan Mick, Office of the Solicitor. You requested clarification concerning a training requirement in 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens".

Section (g)(2)(vii)(N) of the standard states that there must be "an opportunity for interactive questions and answers with the person conducting the training session". The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) [CPL 2-2.69, "Enforcement Procedures for the Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens"] has interpreted that language to mean that if a generic program is used (even an interactive computer program), it must be supplemented with the site-specific information required by the standard and a person must be accessible for interaction with trainees.

Whether or not the use of telephone access for the question and answer period would meet OSHA requirements would depend on such factors (assuming competency of the trainer) as accessibility and the ratio of trainers answering the phone to number of employees calling with questions. The requirement may be satisfactorily fulfilled without the trainer being physically present in the room with the employee.

Because many of these requirements are performance based, compliance officers will determine, on a case-by-case basis, whether the training that has been provided is effective and adequate. This is accomplished through observation of work practices and employee interviews to determine that the training (including written material, oral presentations, film, videos, computer programs, and audiotapes) is presented in a manner that is appropriate to the employees' education, literacy level, and language.

We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

[Corrected 10/29/02]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace