Back to Federal guidance

Replacement parts and crane capacity under former rules

Summary A crane company asked when replacement parts required a manufacturer's approval. Under the rule it cited, OSHA said equivalent parts that did not affect capacity or safe operation could be used without that approval, while changes affecting those factors required written approval and updated load information. OSHA archives this letter and warns that it may no longer reflect current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-04-15-5
Date issued
April 15, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

April 15, 1992

Mr. John P. Rice, Jr.
Secretary
The American Crane Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Rice:

Your February 12 letter to Mr. David Lashgari requesting an interpretation of Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standards addressing the use of cranes has been referred to the Office of Construction and Maritime Compliance Assistance for response. I apologize for the delay in responding to your inquiry.

In regard to what replacement parts can be used on a crane without the approval of the crane manufacturer, please be advised that an employer can use replacement components without the approval of the crane manufacturer if the new components are equivalent in strength and durability and do not affect the rated capacity or the safe operations of the crane. If a modification or a replacement part (i.e. boom, shaft, gear, etc.) will affect the rated capacity or safe operation, then the modification or part can only be made with the written approval of the crane manufacturer and all affected instruction plates, load charts, and other related printed information must be revised accordingly. It is important to note that, placing a crane in operation without revising the load chart to reflect such a modification or part change, would constitute a violation of §1926.550(a)(16). Moreover, when the manufacturer has specified that unapproved replacement parts are not to be used, OSHA may presume an adverse effect on safety if this limitation is not followed. See 1926.550(a)(1).

In regard to what OSHA penalties may result from a citation issued for violations of these provisions, please be advised that, like all citations issued by OSHA, penalties are assessed based on the circumstances (including violation history of employer, seriousness of hazard, number of workers exposed, and other related factors) of each case.

If we can be of any further assistance, please contact Mr. Roy Gurnham or Mr. Dale Cavanaugh of my staff in the Office of Construction and Maritime Compliance Assistance at (202) 523-8136.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace