Back to Federal guidance

Gloves when handling closed serum specimen containers

Summary A laboratory asked whether staff needed gloves to handle unopened serum containers. OSHA said gloves were appropriate because contamination could be invisible, though the standard did not necessarily require them for every such handling task. When exterior contamination was suspected or likely, OSHA required leak-preventing secondary containers; those containers would remove the need for all later handlers to wear gloves.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-04-15-0
Date issued
April 15, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 15, 1992

Ms. Chris Mullaney
Branch Safety Officer
Laboratory of Clinical Medicine
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Mullaney:

This is in response to your letter of January 20, requesting Occupational Safety and Health Administration (OSHA) guidance on the wearing of gloves when handling unopened specimen containers. We apologize for the delay in this response.

The personal protective equipment (PPE) requirements in 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens", are performance oriented. The standard requires that the type and amount of PPE be chosen to protect against contact with blood or other potentially infectious materials based upon the type of exposure and quantity of these substances which can be reasonably anticipated to be encountered during the performance of a task or procedure.

For example, gloves must be worn when it can be reasonably anticipated that the employee may have hand contact with blood or other potentially infectious materials and when handling or touching contaminated items or surfaces.

Your question concerns the handling of specimen containers which contain sera. Because sera is clear, contamination of the containers would not necessarily be visible. We therefore agree with you that gloving is appropriate when handling these containers within the laboratory, although not necessarily required by the standard. When outside contamination of the primary container is suspected or likely to occur, they must be placed in secondary containers which would prevent leakage. This would negate the need for all employees who contact them to don gloves.

We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace