Back to Federal guidance

Bloodborne pathogen coverage for telecom first-aid providers

Summary A telecommunications company asked whether its first-aid-trained workers fell under the bloodborne pathogens rule. OSHA said designated employees expected to render first aid were covered, while workers who performed an unanticipated Good Samaritan act were not covered on that basis alone. It said first-aid training under the telecom standard did not necessarily designate every trained employee as a responder.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-04-06
Date issued
April 6, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 6, 1992

Mr. Charles R. Slagle
Director,
Loss Prevention
United Telecom/US Sprint
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Slagle:

This is in response to your letter of February 5, regarding the applicability of 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens", to the telecommunications industry.

The bloodborne pathogens standard addresses the broad issue of occupational exposure to blood and other potentially infectious materials and is not meant solely for employees in health care settings. Since there is no population that is risk free for human immunodeficiency virus and hepatitis B virus infectivity, any employee who has occupational exposure to blood or other potentially infectious materials is included within the scope of this standard.

It is important to note that "occupational Exposure" is defined as "reasonably anticipated skin, eye, mucous membrane, or parenteral contact with blood or other potentially infectious materials that may result from the performance of an employee's duties". OSHA anticipates that this standard will impact upon the telecommunications industry in a similar fashion as upon other non-health care industries, i.e., that employees who are designated as responsible for rendering first aid or medical assistance as part of their job duties are to be covered by this standard. This is because it is reasonable to anticipate that an employee designated to render first aid will have occupational exposure to blood or other potentially infectious materials.

Several points of clarification concerning your letter must be made. While OSHA would encourage an employer to offer follow-up procedures to an employee who experiences an exposure incident as the result of performing a "Good Samaritan" act, the standard excludes employees who perform unanticipated "Good Samaritan" acts from coverage by the standard since such an action does not constitute "occupational exposure", as defined by the standard.

Your are correct that 29 CFR 1910.268, OSHA's Telecommunications Standard, requires telecommunication employers to train employees in first aid. However, OSHA believes that not all these employees would necessarily be designated to render medical assistance. For example, a stable six-person crew could have two of the six employees designated to render medical assistance and therefore to be covered by the requirements of 29 CFR 1910.1030.

If, as you state, an employee who is designated to render medical assistance does so only "rather infrequently", it is very possible that he or she will decline the offer of vaccination. The other requirements of the standard, such as training these employees in the hazard of bloodborne pathogens and providing them with the proper personal protective equipment for use in case an emergency occurs, are extremely basic needs for a designated first aid provider. To further clarify this issue, I have directed OSHA's directorate of Policy to gather additional information concerning the estimates of costs to the telecommunications industry.

We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in employee safety and health.

Sincerely,
Dorothy L. Strunk
Acting Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace