Back to Federal guidance

Nail and tissue clippers as contaminated sharps

Summary A podiatrist asked whether clippings and clippers were covered by bloodborne pathogen rules. OSHA said toenail clippings and skin shavings were covered if contaminated with blood or similar material, and contaminated clippers capable of piercing skin counted as sharps. It also expected instrument disinfection because other diseases could spread.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-04-04
Date issued
April 4, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 4, 1992

Susan K. Moore, D.P.M.
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Moore:

This is in response to your letter of March 2, in which you requested clarification concerning the requirements of 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens."

This regulation states that the body substances to which universal precautions must be applied are blood and other potentially infectious materials. Toenail clippings and skin shavings are included if they are contaminated with blood or blood components, such as exudates from wounds.

Similarly, nail clippers and tissue clippers which are contaminated with blood or other potentially infectious materials would be considered sharps which must meet the handling and labeling requirements of the standard if they are capable of penetrating the skin. "Contaminated" means the presence or reasonably anticipated presence of blood or other potentially infectious material on an item or surface.

The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) expects that these instruments would be disinfected regardless of their coverage under this regulation due to the possibility of transmission of non-bloodborne diseases.

We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Dorothy L. Strunk
Acting Assistant Secretary

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace