Back to Federal guidance

Bloodborne pathogen coverage for laundromat workers

Summary A member of Congress asked whether a public laundromat and dry cleaner fell under the bloodborne pathogens rule. OSHA said workers in health-care or institutional laundry could have occupational exposure, but it generally would not expect that exposure in a laundry serving the public; the employer still had to assess its own tasks. OSHA archives the letter and warns that it may no longer reflect current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-04-02-1
Date issued
April 2, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

April 2, 1992

The Honorable Fred Upton
U.S. House of Representatives
[Recipient address omitted]
Dear Congressman Upton:

Thank you for your letter of February 19 on behalf of your constituent Mr. Carl Oehling. Mr. Oehling's inquiry concerns the applicability of 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens", to his dry cleaning and laundromat business.

This standard applies to all employers of workers who have the potential to be occupationally exposed to bloodborne pathogens. The term "occupational exposure" is defined as reasonably anticipated contact with blood or other potentially infectious material that may result from the performance of an employee's duties.

The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) believes that some laundry workers are at risk of exposure to bloodborne pathogens. These individuals may be employed in either hospital laundries or in commercial laundries that service healthcare, public safety, or other institutions where occupational exposure to blood or other potentially infectious material occurs.

Without knowing the particulars of Mr. Oehling's business, OSHA cannot determine if his employees' job duties meet the definition of occupational exposure. It is the employer's responsibility to make that determination. However, under most circumstances, we would not expect employees of a dry-cleaning and laundromat business which services the general public to have occupational exposure as defined by this standard.

We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Dorothy L. Strunk
Acting Assistant Secretary

cc: Washington, D.C. Office

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace