Back to Federal guidance

Accreditation of HAZWOPER refresher training

Summary A training provider asked whether OSHA's proposed accreditation rule covered the annual eight-hour refresher course for hazardous-waste workers. OSHA said the proposal did not require refresher-course accreditation and was not yet final. The provider could develop its own course under the HAZWOPER standard while the proposal remained pending.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-03-06
Date issued
March 6, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 6, 1992

Ralph L. Freed
Gove Associates, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Freed:

This is in response to your inquiry of February 10, concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response final rule (HAZWOPER), 29 CFR 1910.120.

Your question concerns clarification of the annual 8 hour refresher training for employees who work on hazardous waste sites, required in paragraph (e). Your letter mentions that you could not find where accreditation for the 8 hour refresher course is required in the Notice of Proposed Rulemaking for Accreditation of Training Programs for Hazardous Waste Operations.

OSHA did not propose to require accreditation of refresher training, although the proposed regulation, printed in the January 26, 1990, issue of the Federal Register (enclosed), is not a final rule. Changes and additions may be made before the standard becomes effective. The question of whether or not refresher training should be accredited was an issue which received comment, as noted in the preamble of the proposed rulemaking. You may want to monitor the progress of the standard by contacting OSHA's Office of Safety Standards at (202) 523-8063.

Regardless of the final rule's scope of coverage, your company may create its own 8 hour refresher training course by following the guidance given in the HAZWOPER standard. If in the future the final rule for accreditation of training programs includes 8 hour refresher training, then your company may submit the training course that it developed prior to the final rule for accreditation.

I hope this information is helpful. If you have any further questions please contact MaryAnn Garrahan at (202) 523-8036.

Sincerely,
Patricia Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace