Back to Federal guidance

Lockout devices used for other purposes

Summary An OSHA regional office asked whether an employee could use the same lock for lockout and for tool boxes. OSHA said using a lockout device for another purpose violated the cited standard. The memo is archived, and OSHA warns that it may no longer reflect current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-03-03-1
Date issued
March 3, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

March 3, 1992

MEMORANDUM FOR: JOHN T. PHILLIPS
REGIONAL ADMINISTRATOR

FROM: PATRICIA K. CLARK, DIRECTOR
DIRECTORATE OF COMPLIANCE PROGRAMS

SUBJECT: Request for Concurrence with an Interpretation of 29 CFR 1910.147(c)(5)(ii) - Lockout Devices

This is in response to your memorandum of April 19, 1991 asking if the use of a lock, which had been assigned to an authorized employee for use as a lockout device, and was also being used to lock tool boxes, was a violation of the standard. Please accept our apologies for the extreme delay in responding.

The answer is yes. It is a violation of the standard to use a lockout device for other purposes. If the lock is intended for use as a lockout device under the standard, but is also being used to lock tool boxes, then this is a violation of 1910.147(c)(5)(ii). This confirms a conversation on June 11, 1991 between Jeff Finch, formally of our staff, and Jonas Miniatas of your Office of Technical Support.

We hope this helps to clarify your concerns.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace