Back to Federal guidance

Handling an overloaded inbound shipping container

Summary A marine terminal asked how to handle an overloaded inbound container that blocked discharge of other containers. OSHA said it would treat the described situation as an emergency and allow hoisting if there was no safe feasible way to lighten the load, provided crane capacity and worker clearance conditions were met. It said no OSHA permit or notification was required. OSHA archives the letter and warns that it may no longer reflect current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-02-27-1
Date issued
February 27, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 27, 1992

Mr. Jefferson L. Thomas
Operations Manager
Husky Terminal & Stevedoring, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Thomas:

The following information is in response to your letter of January 7, 1992 to Mr. James W. Lake, Regional Administrator, concerning the handling of overloaded inbound containers. We would like to commend you for the way you handled the incident described in your letter and thank you for your interest in safety.

We realize that you are sometimes faced with highly unusual situations that make compliance with the regulations difficult or impossible. In the situation of discovering an overloaded inbound container that effects the discharge of other inbound containers, we would consider that to be an emergency situation and would allow the container to be hoisted if there is no safe feasible means to lighten the load. This situation is similar to the discovery of a damaged inbound container on the vessel prior to discharge and should be handled as described in 29 CFR 1918.85(d) which states, "any inbound container found to have such a defect shall either be discharged by such special means as to insure safety or shall be emptied before discharge." The procedures you outlined in your letter meet the intent of this provision, providing that the container does not exceed the cranes capacity and that all personnel that could be adversely affected by a mishap are removed from the area.

Concerning your specific questions, OSHA does not require a permit for this operation. A thorough inspection by a marine surveyor would be a prudent safety measure. OSHA notification is not required.

We appreciate your interest in safety matters and hope our response proves to be useful.

Sincerely,
Roy F. Gurnham, Esq., P.E. Director
Office of Construction and Maritime
Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace