Back to Federal guidance

HAZWOPER training for workers and visitors outside hot zones

Summary A safety company asked about workers and delivery visitors who stay outside contaminated areas of a hazardous-waste cleanup site. OSHA said HAZWOPER training was not required where monitoring showed no potential exposure, though site workers needed emergency-plan information and visitors needed to know exclusion boundaries and refuge locations. If monitoring changed the hot-zone boundary, the site plan had to change.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-02-12-1
Date issued
February 12, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 12, 1992

Ms. Elizabeth Cunningham
Eagle Environmental Health, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Cunningham:

This is in response to your inquiry of December 3, 1991 concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response final rule (HAZWOPER), 29 CFR 1910.120.

Your questions concern HAZWOPER training for employees at CERCLA and RCRA sites. We will answer your questions in the order that you asked them:

  1. "Is there a minimum training requirement for personnel who work at CERCLA/RCRA sites but who do not at any time enter the decontamination or hot zones? An example of such activity would be construction atop a base of clean fill."

1910.120 does not apply to workers where there is no potential for exposure to hazardous substances found at the cleanup site. In paragraph (a), the first sentence of the standard states: "This section [29 CFR 1910.120] covers the following operations, unless the employer can demonstrate that the operation does not involve employee exposure or the reasonable possibility of employee exposure to safety or health hazards."

Therefore, an exception may be made if the area around the facility is monitored and characterized, demonstrating that no exposure exists around the work area. 29 CFR 1910.120(c) explains how to evaluate sites to determine the appropriate safety and health control procedures. If the results of the monitoring change the boundaries of the hot zone then the site safety and health plan must be modified accordingly.

Employees who work on site, but do not work in contaminated areas, must be made aware of the facility's emergency response plan.

  1. "Does such a requirement, if pertinent, include service personnel who are not actively participating in site activities? These individuals may include the UPS delivery men, the Domino's pizza driver, furniture delivery services, or the phone line stinger/installer."

Individuals who are on site and will not participate in site activities or enter contaminated areas, such as UPS delivery people and the Domino's pizza driver, do not need to be trained in accordance with 1910.120(e). However, these people should be made aware of the boundaries of exclusion and where the places of refuge are in case of an emergency.

I hope this information is helpful. If you have any further questions please contact MaryAnn Garrahan at (202) 523-8036.

Sincerely,
Patricia Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace