Back to Federal guidance

Documentation of oil-spill responder HAZWOPER training

Summary An oil-spill response organization asked how OSHA treated responder training and certification. OSHA said it did not then approve training programs or certify individuals; employers had to document each worker's qualifying training or experience. The letter also discussed a proposed accreditation rule, and OSHA now archives it with a warning that it may no longer reflect current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-02-05-1
Date issued
February 5, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 5, 1992

Dr. Donald Alberts
Spill Response Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Alberts:

This is in response to your letter of January 17, concerning oil spill response training required by the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response standard (HAZWOPER), 29 CFR 1910.120.

Currently, OSHA does not certify individuals or approve training programs. It is the employer who must show by documentation or certification that an employee's work experience and/or training meets the requirements in HAZWOPER. There must be a written document which clearly identifies the employee, the person certifying the employee, and the training and/or past experience which meets the requirements. One possibility would be to include this information in the employee's personnel file. The preferred method is to include this information on a separate certificate for each employee.

The Accreditation of Training Programs for Hazardous Waste Operations standard (29 CFR 1910.121) is currently in rule making. You may want to monitor the progress of this new standard and anticipate needed changes in your training and certification programs to ensure continued compliance. Please find a copy of the Notice of Proposed Rulemaking enclosed.

The training programs required to be accredited under this proposed regulation are found in the Hazardous Waste Operations and Emergency Response standard, 29 CFR 1910.120, paragraphs (e) and (p). These training programs are required for employees involved in clean-up operations required by a governmental body involving hazardous substances; corrective actions involving cleanup operations at sites covered by the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA); voluntary clean up operations at sites recognized by a governmental body; and operations involving hazardous waste that are conducted at RCRA permitted treatment storage and disposal (TSD) facilities. 29 CFR 1910.121 does not propose to accredit training programs for employees engaged in emergency response activities, although the final decision on this has not been made.

Enclosed, please find a the compliance directive for post emergency response operations, CPL 2-2.51, intended specifically for oil spill response organizations. Also enclosed are the OSHA instruction STP 2-1.154C; the Hazard Communication Standard; and the HAZWOPER standard.

For suggestions and assistance in developing training programs you may want to contact: the OSHA Training Institute at (708) 297-4810; your OSHA Regional Office at (404) 347-2281; or the OSHA Consultation Services for the Employer at (904) 488-3044.

We hope this information has helped you. If you have any further questions regarding current HAZWOPER training please feel free to contact MaryAnn Garrahan at (202) 523-8036.

Sincerely,
Patricia Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace