Back to Federal guidance

Lowering workers into drilled piers with cranes

Summary An OSHA regional office asked when a crane could lower a worker into a drilled pier. OSHA said a boatswain chair on suitable A-frame equipment could be used if applicable rules were met; where that setup was infeasible or more hazardous, a mobile crane with a compliant personnel platform could be used. OSHA archives the memo and warns that it may no longer reflect current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-01-28-0
Date issued
January 28, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

January 28, 1992

MEMORANDUM FOR: R. DAVIS LAYNE
REGIONAL ADMINISTRATOR

THROUGH: LEO CAREY, DIRECTOR
OFFICE OF FIELD PROGRAMS

FROM: PATRICIA K. CLARK, DIRECTOR
DIRECTORATE OF COMPLIANCE PROGRAMS

SUBJECT: Use of Cranes to Lift Personnel in Drilled Pier Operations

This is in response to your memorandum requesting an interpretation of the requirements addressing the use of cranes to lower employees into drilled pier foundations. I apologize for the delay in responding to your inquiry.

We have recently addressed this issue in a letter to the International Association of Foundation Drilling. In that letter, we stated OSHA's position as follows: A boatswain chair suspended by reliable hoisting equipment utilizing an A-frame can be used by employees entering drilled pier foundations provided the applicable standards are met including the procedures outlined in 29 CFR 1926.451,1926.452(o) and 1926.651(g)(2)(ii). However, if jobsite conditions prevent the use of A-frame equipment or the use of such equipment would be more hazardous than the use of a crane, a mobile crane can be used for this purpose provided the employees are lowered in a personnel platform in accordance with the requirements of 29 CFR 1926.550(g).

We are aware that a standard personnel platform is often poorly designed to function well in a drilled pier application. However, we believe a platform could readily be designed that would comply with the requirements of 29 CFR 1926.550(g)(4) that would both provide protection for the employee entering the drilled pier and allow the necessary work to be performed.

In regard to whether there have been any variances granted by OSHA for similar activities, please be advised that we have no knowledge of any such variance being issued.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace