Back to Federal guidance

Approval of temporary construction power equipment

Summary An electrical contractor asked whether planned temporary power equipment met OSHA construction rules. OSHA said conductors and equipment had to be approved, and equipment found safe by a nationally recognized testing laboratory could be acceptable. It said the named local laboratory was not then recognized by OSHA.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-01-08-1
Date issued
January 8, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 8, 1992

Mr. Victor Mondello
Norfolk Electric
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Mondello:

This is in response to your November 6 letter requesting Occupational Safety and Health Administration (OSHA) concurrence or comment on the equipment you intend to use to furnish temporary power for a construction site.

In regard to whether the equipment listed in your letter is in compliance with OSHA rules please be advised that all electrical conductors and equipment must be approved (29 CFR 1926.403(a)). The definitions of "approved" and "acceptable" in 29 CFR 1926.449 indicate that the Agency will accept equipment that has been determined to be safe by a qualified electrical testing laboratory (i.e., a Nationally Recognized Testing Laboratory or NRTL). The Electrical Testing Laboratory of the City of Los Angeles is not currently recognized by OSHA. A list of NRTL's is enclosed for your information.

If we can be of any further assistance, please contact Mr. Roy Gurnham or Dale Cavanaugh of my staff in the Office of Construction and Maritime Compliance Assistance at (202) 523-8136.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace