Back to Federal guidance

Baseline audiograms for recording occupational hearing loss

Summary A manufacturer asked which baseline audiogram to use when recording hearing loss. OSHA said the hearing-conservation baseline established under its 1983 rule was appropriate, and that a recorded 25 dB shift became the reference for detecting a later additional shift. OSHA archives the letter and warns that it may no longer reflect current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-12-17
Date issued
December 17, 1991
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

December 17, 1991

Mr. James C. Busche
Corporate Safety Engineer
Caterpillar Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Busche:

Thank you for your letter of November 5 detailing your concerns of which baseline to use when measuring occupational related hearing loss for OSHA recordkeeping purposes.

An August 27 memorandum was issued to clarify the OSHA enforcement policy outlined in the June 4 memorandum regarding the recording of hearing loss on the OSHA Form 200. It stated that the "original baseline" must be used when measuring for a 25 dB threshold shift for occupational related hearing loss.

Your decision to utilize the audiogram that was established as a baseline after the issuance of the Hearing Conservation Standard in 1983 is consistent with our definition of "original baseline" for recordkeeping purposes. Once a 25 dB threshold shift from this baseline is identified and recorded on the OSHA Form 200, that audiogram becomes the reference audiogram to which subsequent audiograms are compared. An additional 25 dB shift from the new reference audiogram would result in the recording of a new case on the OSHA Form 200.

Many companies have been recording 10 dB Standard Threshold Shifts (STS's) on the OSHA Form 200. These companies are in full compliance with the enforcement policy contained in the June 4 and August 27 memoranda. If you choose to record STS's, your computer program may be used to meet the requirements of both the Hearing Conservation Amendment (29 CFR 1910.95) and the recordkeeping requirements for the OSHA Form 200 (29 CFR 1904).

We are presently working on a "hearing loss fact sheet" that will clearly outline the issues associated with recording hearing loss on the OSHA Form 200. When it is completed, we will be sure to forward you a copy.

If you have any questions, please contact my staff in the Division of Recordkeeping at (202) 523-1463.

Sincerely,
Stephen A. Newell
Acting Director
Office of Statistics

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace