Back to Federal guidance

Multiple-beam crane lifts during steel erection

Summary An OSHA region asked how to handle a steel erector's plan to lift several beams at once. OSHA discussed manufacturer limits and other lifting rules under its 1991 approach. OSHA later edited the memo and expressly said it no longer reflected agency policy on the issue; it is retained here as historical guidance.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-12-06-5
Date issued
December 6, 1991
Status
Superseded
OSHA says its January 12, 2000 edit means this document no longer reflects OSHA policy on the issue; it cites 63 FR 33450-33469 (June 18, 1998).
Status last verified October 9, 2026

Is this still the rule?

This document has been superseded. Ezel checks what federal law requires today, under current federal labor law, and answers your situation with citations.

This document has been superseded
OSHA says its January 12, 2000 edit means this document no longer reflects OSHA policy on the issue; it cites 63 FR 33450-33469 (June 18, 1998). It no longer reflects the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

December 6, 1991

MEMORANDUM FOR: MICHAEL G. CONNERS, Director
Regional Administrator

THROUGH: LEO CAREY, Director
Office of Field Programs

FROM: PATRICIA K. CLARK, Director
Directorate of Compliance Programs

SUBJECT: Christmas Treeing Request

This is in response to your July 29 memorandum addressing the SOFCO Erectors, Inc. request for approval of their modified approach to lifting several steel beams at one time. I apologize for the delay in our response.

As noted in your memorandum, although there is considerable agreement in the crane industry that the practice of tandem lifting should be prohibited, there are no OSHA provisions that specifically prohibit multiple-piece steel lifts. In the case you mentioned, the attempt to use 5(a)(1) was unsuccessful because the Structural Manual for Ironworkers, Manual V-Volume 1 was introduced as evidence, and that document states tandem loads, through hazardous, are acceptable as long as "adequate safety precautions" are taken to protect employees. It can be expected this manual would defeat other attempts to cite 5(a)(1) as well. Consequently, your intention to enforce 1926.550(a)(1) and require the employer to "comply with the manufacturer's specifications and limitations applicable to the operation of any and all cranes and derricks," appears to be the best way to proceed at this time. Accordingly, we suggest you include, in paragraph 1 of the draft SOFCO letter, a statement that "Because OSHA considers this practice to be hazardous, prior to any tandem lifting, you must be able to demonstrate that the practice complies with the crane manufacturer's specifications and limitations for the operation of the crane to be used. This may be done by obtaining written concurrence...." However, there is the possibility the manufacturer has no such limitations. Therefore, we suggest you regroup, renumber, and preface paragraphs 4,5,6,7,9, and 10 with a statement such as "In those instances where there are no crane manufacturer specifications, limitations, or statements that prohibit tandem lifting, then the following shall apply:..."

In addition, we suggest that paragraphs 2,3,8 and 11 be grouped together as they are existing OSHA regulations that apply to all lift operations whether tandem or not.

With respect to paragraph 2, please be advised that 29 CFR 1926.251(c)(1) requires a safety factor of only 5.

~~With respect to paragraph 11, please be advised that although the provisions of 29 CFR 1910.184(c)(9) are not currently listed in the Index of General Industry Standards Applicable to construction, the paragraph is deemed to be applicable to construction activities.~~

[This document was edited on 1/12/2000, per Federal Register #:63:33450-33469, June 18, 1998, and no longer reflects OSHA's policy for this issue.]

If we may be of further assistance, please call Mr. Roy F. Gurnham or Mr. Dale Cavanaugh of my staff in the Office of Construction and Maritime Compliance Assistance at FTS 523-8136.

What does federal law require today?

This guidance has been superseded. Ezel checks current federal labor law as it stands now and answers your situation with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace