Back to Federal guidance

Securing ladders during precast-concrete connections

Summary A precast-concrete company asked how to protect workers connecting columns while on ladders. OSHA said ladder bases on slippery concrete had to be secured and top rails supported equally; it also suggested ways to stabilize the ladder and mentioned fall protection for employees off ladders. Its response addressed the pictured setup the company described.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-12-06-0
Date issued
December 6, 1991
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 6, 1991

Mr. Sidney Freedman
Director
Architectural Precast Concrete Services
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Freedman:

Your letter of September 12 to Ms. Barbara Bielaski requesting suggestions for the protection of workers on ladders performing initial connecting work has been forwarded to the Office of Construction and Maritime Compliance Assistance for reply. I apologize for the delay in responding to your inquiry.

In respect to the use of ladders positioned against columns on the side of structures as illustrated in the pictures accompanying your letter, OSHA requires the base of the ladder be secured if used on a slippery concrete surface (29 CFR 1926.1053(b)(7)) and that rails at the top of the ladder be supported equally (29 CFR 1926.1053(b)(10)). As an added precaution, body belt/harness systems could be rigged to lifelines attached to the columns, or means could be provided to secure the top of the ladder in place by the use of a wide fork-like attachment at the top of the ladder that would overlap the sides of the column to prevent the ladder from sliding off the column.

With regard to employees who are not on ladders, the general fall protection requirements of Part 1926, Subparts E and M and Section 5(a)(1) of the Act apply.

If we can be of any further assistance, please contact Mr. Roy F. Gurnham or Mr. Dale R. Cavanaugh of my staff in the Office of Construction and Maritime Compliance Assistance at (202) 523-8124.

Sincerely,
Patricia K. Clark
Director
Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace