Back to Federal guidance

Scaffold planks and the four-to-one design factor

Summary A supplier asked OSHA whether a scaffold plank met construction standards. OSHA said it does not approve products, but the planks appeared acceptable if properly installed and loaded. It cautioned the supplier to give users load tables assuring at least the four-to-one design factor required by the cited scaffold standard.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-12-03-1
Date issued
December 3, 1991
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document that may no longer represent its policy; it does not identify a replacement on this page.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document that may no longer represent its policy; it does not identify a replacement on this page. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

December 3, 1991

Mr. B.T. Dempsey
Dempsey Associates, Ltd.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Dempsey:

This is in response to your letter of September 19, 1991, requesting the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) to review technical information on the Techam LVL Scaffold Plank, and whether that product meets OSHA's construction standards for scaffolds. I apologize for the delay in responding to your letter.

As Mr. Roy Gurnham of the Office of Construction and Maritime Compliance Assistance advised you at your meeting in early September, OSHA does not approve nor endorse products. The variable working conditions at jobsites and possible alterations, misuse, or misapplication of an otherwise safe product could easily create a hazardous condition beyond the control of the manufacturer. However, we have reviewed the product data enclosed with your letter and it appears that if the planks are properly installed and loaded, they would be acceptable for use as scaffold planking. However, you are cautioned to provide load tables to the users which assure, as a minimum, compliance with the 4 to 1 design factor required by the standard at 29 CFR 1926.451[(a)(1)]

Thank you for your interest in Occupational Safety and Health.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace