Back to Federal guidance

OSHA standards for lift-slab bridge construction

Summary A construction company asked which OSHA standards applied to a lift-slab bridge. OSHA said construction standards generally applied, with separate rules for cast-in-place concrete, precast sections, and lift-slab operations at different stages. It said all lift-slab jacking components needed a safety factor of 2.5.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-11-25
Date issued
November 25, 1991
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 25, 1991

Mr. Chris A. Geckler
Texstar Construction Corp.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Geckler:

This is in response to your letter of August 23 requesting information on the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) requirements addressing lift-slab bridge construction. We apologize for the delay in responding to your inquiry.

In regard to what OSHA standards apply to bridge construction similar to the example discussed in your letter, please be advised that all the safety and health standards contained in 29 CFR 1926 apply to lift-slab bridge construction, as well as to all other construction sites. In addition, many general industry standards are applicable to construction activities and they are listed in OSHA publication 2207. In regard to specific standards, it appears that three primary concrete construction methods were utilized in the Jamestown-Verrazano bridge project, each having specific concrete construction standards. Section 29 CFR 1926.703 "Requirements for cast-in-place concrete", applies to all cast-in-place portions of the bridge, including the main spans, some pier segments and the closure pours. Section 1926.704 "Requirements for precast concrete", applies to precast sections when lifting inserts are used and when handling and transporting the span sections. Section 1926.705 "Requirement for lift-slab operations", applies while lifting the spans from water level and until the final pour and connections are made. In response to your specific question, please note that a safety factor of 2.5 is required for all jacking components including the jack, cables and lifting attachments during lift-slab operations.

In regard to whether any ANSI standards are included in the OSHA safety standards, please be advised that OSHA regulations incorporate by reference many standards issued by ANSI as well as by other consensus standards organizations. These standards have the same force and effect as other OSHA requirements. In addition, other consensus standards not referenced by OSHA may be used by OSHA for evaluating the safety and health conditions of activities not addressed by existing OSHA standards.

If we can be of further assistance please contact Roy Gurnham or Dale Cavanaugh of my staff in the Office of Construction and Maritime Compliance Assistance at (202) 523-8124.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace