Back to Federal guidance

Protective footwear for foundry workers exposed to molten metal

Summary An inquirer asked about protective shoes for foundry workers exposed to molten metal. OSHA said openings in protective equipment that allow exposure to the hazard violate its cited standard, and employers must evaluate the work to decide whether foot protection is required and what type is suitable.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-11-20
Date issued
November 20, 1991
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 20, 1991

Mr. John M. Syptak
Department of Plastic Surgery
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Syptak:

This is in further response to your letter of September 12, concerning occupational protective footwear for molten metal workers in the foundry industry.

In regard to your question in the third paragraph of your letter, a "molders" shoe is a generic term for a "slip on" safety boot worn by pourers and molders who are exposed to the hazard of molten metal in foundries. The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) agrees that openings in any personal protective equipment that allow an employee to be exposed to a hazard constitute a violation of 29 CFR 1910.132(c).

The OSHA standard 29 CFR 1910.132(a) requires personal protective equipment, including footwear to be worn by employees, whenever there are hazards capable of causing injury by physical contact. Furthermore, the standard requires safe design and construction of personal protective equipment for the work to be performed.

The employer is responsible for the evaluation of specific workplace situations and activities to determine potential foot injury hazards and to determine whether foot protection is required and, if so, what type is to be worn.

Your comments have been sent to OSHA's Directorate of Safety Standards Programs for their information and consideration in any future rulemaking in this area.

Thank you for your interest in occupational safety and health. If we may be of further assistance, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,
Gerard F. Scannell
Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace