Back to Federal guidance

When trenches require air sampling

Summary A contractor association asked whether all trenches deeper than four feet need air sampling. OSHA said the cited rule applies where oxygen deficiency or another hazardous atmosphere exists or could reasonably be expected; a competent person decides whether monitoring is needed before entry. OSHA says the posted letter received non-substantive changes in 2017 and reflects current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-11-19-1
Date issued
November 19, 1991
Status
Active
OSHA says it made non-substantive modifications November 22, 2017, and that the posted letter reflects current regulations and policies.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 19, 1991 [Reviewed November 22, 2017]

Mr. George Kennedy, C.S.P.
Director of Safety
National Utility Contractors Association
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Kennedy:

This is in response to your September 25 request for an interpretation of the Occupational Safety and Health Administration's excavation standards addressing air sampling in trenches.

Air sampling required by 29 CFR 1926.651(g) does not have to be performed in all trenches over four feet in depth. This paragraph addresses excavations over four feet deep where oxygen deficiency or other "hazardous atmosphere exists or could reasonably be expected to exist", such as in excavations in landfill areas or in areas where hazardous substances are stored nearby. It is the responsibility of a competent person to determine if air monitoring needs to be performed before employees enter each excavation.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statue, standards, and regulations. Our letters of interpretation do not create new or additional requirement but rather explain these requirements and how they apply to a particular circumstances. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. From time to time, letters are affected when the Agency updates a standard, a legal decision impact a standard, or changes in technology affect the interpretation. To assure that you are using the correct information and guidance, please consult OSHA's website at https://www.osha.gov. If you have further questions, please feel free to contact the Directorate of Construction at (202) 693-2020.*

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs
*[This letter has been modified (non-substantive changes) on November 22, 2017, and reflects current OSHA regulations and policies .]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace