Back to Federal guidance

Historical OSHA 200 log criteria for hearing shifts

Summary An audiometric testing company asked whether a 10 dB standard threshold shift had to go on the OSHA 200 log. OSHA said its then-current federal enforcement criterion for a work-related log entry was a 25 dB shift from the employee’s original baseline, while hearing-conservation duties under 1910.95 remained separate. OSHA labels this historical letter archival and warns it may no longer represent policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-11-14
Date issued
November 14, 1991
Status
Archived by the agency
This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy; OSHA presents it as historical content for research and review.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy; OSHA presents it as historical content for research and review. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

November 14, 1991

Ms. Cynthia H. Drollinger
President
HCI, Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Ms. Drollinger,

Thank you for your letter of August 16 concerning the recording of Standard Threshold Shifts (STS) on the OSHA 200 log. The 25 dB shift criteria represents a long standing Federal enforcement position. It establishes the level of work-related hearing loss that must be recorded on the OSHA 200 log. However, we do encourage the recording of lower dB shifts. Please be aware that this criteria in no way affects the 29 CFR 1910.95 requirements. All requirements in that regulation are still in full force and effect. The following answers address the questions in the same order as presented in your letter:

a. Yes. The 10 dB criteria for STS in 29 CFR 1910.95 does not require entry on the OSHA 200 log. Recording and reporting of occupational injuries and illnesses is controlled by 29 CFR 1904.

b. An annual audiogram may be substituted for a baseline audiogram when, in the judgment of the audiologist, otolaryngologist or physician who is evaluating the audiogram: 1) The standard threshold shift revealed by the audiogram is persistent; or 2) The hearing threshold shown in the annual audiogram indicates significant improvement over the baseline audiogram. Otherwise, decisions on revising audiogram baselines must continue to be based on events of standard threshold shifts (STSs) as defined at 29 CFR 1910.95(g)(10).

c. The 25 dB criteria is a Federal enforcement criteria. The State Plan States may adopt this criteria or enforce the recording of lower work-related shifts. It is their option.

  1. There is no reference to this criteria in OSHA documents. The 25 dB criteria is based on guidance found in the American Medical Associations Guide to the Evaluation of Permanent Impairment. This threshold criteria was chosen because it is widely accepted as a meaningful loss of hearing and is well documented.

  2. The measurement of the 25 dB shift should begin from the employees original baseline.

  3. The revised baselines should not be used to track the new 25 dB shift. The original baseline should be used.

  4. A 25 dB shift from revised baselines for persistent 10 dB shifts would be rather unusual. However we are requiring that the original baseline be used for the measurements, not the revised baselines.

  5. Yes, therefore we are using the original baseline to make the measurements.

  6. The 25 dB shift criteria has no impact at all on the 29 CFR 1910.95 requirements. All requirements in that regulation still apply.

The 25 dB shift has no new impact on the recordability of shifts for employees who are exposed to less than 85 dB time-weighted average. As in the past, work-relationship must first be determined. If the work environment caused, aggravated, or contributed to the 25 dB shift, then the case must be recorded.

Let me assure you that the 10 dB STS recordability criteria will be examined carefully during the regulatory revision we have begun for 29 CFR 1904. A revised set of supplementary instructions to the OSHA 200 and 101 forms will also be included. As mentioned earlier, the 25 dB criteria is an already existing OSHA enforcement position on recording work-related hearing loss.

If you have any questions, please contact my Office of Statistics at (202) 523-1463.

Sincerely,
Gerard F. Scannell
Assistant Secretary

[The requester’s August 16 letter reproduced on the OSHA page is omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace