Supervised field experience for HAZWOPER trainees
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
November 7, 1991
Mr. R. Mark Driscoll
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Driscoll:
This is in response to your inquiry of September 13, concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response final rule (29 CFR 1910.120). We hope that the delay in returning your correspondence has not been an inconvenience.
Your question refers to 1910.120(e)(3)(i), which requires three days actual field experience under the direct supervision of a trained, experienced supervisor. Your letter asks OSHA to specify "actual field experience" for an employee in training.
Supervised field experience is part of an employee's initial training, taking place after he or she has completed the off site classroom instruction. Employees must be able to familiarize themselves with the equipment and field conditions they will be expected to work under. The initial three days in the field under the supervision of another experienced employee ensures the safety and health of the new employee.
We hope this information is helpful. If you have any further questions please contact us (202) 523-8036.
Sincerely,
Patricia Clark, Director
Directorate of Compliance Programs
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace