Back to Federal guidance

Bearing monitoring in grain bucket elevators

Summary A grain equipment company asked when a bearing is external to an inside bucket elevator and whether smaller grain facilities need monitoring. OSHA said monitoring generally applies unless the bearing assembly and inner dust seals are mounted externally without touching the leg casing, or another specified control system is used. The posted letter carries a 2004 correction.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-10-31
Date issued
October 31, 1991
Status
Active
OSHA marks the posted letter corrected May 28, 2004.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 31, 1991
Mr. Kevin J. Schultze
Continental-Agra Grain Equipment, Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Schultze:

This is in response to your April 18 letter with supporting information enclosures requesting interpretations and clarifications of 29 CFR 1910.272 as delineated in Occupational Safety and Health Administration (OSHA) Instruction, [CPL 02-01-004] on Grain Handling Facilities. Please accept our apology for the delay in response.

Your first request is to clarify the terminology "making contact with the interior leg casing" in [CPL 02-01-004 (formerly CPL 2-1.4C), paragraph 19] which interprets the "partially inside the leg" terminology of the 29 CFR 1910.272(p)(4)(ii) bearing monitor standard. Note that bearings can be installed inside, partially inside or externally with respect to the leg casing of bucket elevators. Therefore, 29 CFR 1910.272(p)(4)(ii) is interpreted to require bearing monitoring unless the bearing assembly including associated inner dust seals are installed externally, that is, without touching, to the leg casing. Also, note that the "interior leg casing" describes that part of the bucket elevator which is inside of the grain elevator structure. The 29 CFR 1910.272(p)(4)(ii) bearing monitoring requirement only applies to "inside bucket elevators" as defined in 29 CFR 1910.272(c)(5). Thus, the monitoring requirements of 29 CFR 1910.272(p)(4)(ii) do not apply to bearings mounted inside or partially-inside the interior leg casings of other bucket elevators for example, those which have the boot and no more than 20 percent of the total leg height inside the grain elevator structure.

Your other request is to clarify that the 29 CFR 1910.272(p)(7) standard does not preclude the applicability of the 29 CFR 1910.272(p)(4) bearing monitoring standard to grain handling facilities with less than one million bushels permanent storage capacity. This literal interpretation of the aforementioned standards will be emphasized in a revision to the OSHA Instruction, [CPL 02-01-004]. Expanding on your recommendation, the following clarification addresses the interpretation more specifically. Monitoring equipment shall be installed on inside bucket elevators except when bearings are mounted externally to the interior leg casing in compliance with 29 CFR 1910.272(p)(4)(i) or when a fire and explosion suppression system or pneumatic or other dust control system or method is installed as provided by 29 CFR 1910.272(p)(8).

We appreciate your interest in employee safety and health. If we can be of further assistance, please do not hesitate to contact us.
Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
[Directorate of Enforcement Programs]
[Corrected 05/28/2004]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace