Back to Federal guidance

Timing and content of HAZWOPER refresher training

Summary An environmental services company asked whether annual HAZWOPER refreshers must occur on the exact training anniversary and whether shorter job briefings can add up to eight hours. OSHA said training should occur reasonably close to the anniversary, with a documented reason and completion date if delayed; qualifying briefings could count if they covered the required topics. OSHA marks this letter archival.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-10-16-1
Date issued
October 16, 1991
Status
Archived by the agency
This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy; OSHA presents it as historical content for research and review.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy; OSHA presents it as historical content for research and review. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

October 16, 1991

Ms. Sandra Trower
Layne Environmental Health Sciences
[Recipient address omitted]

Dear Ms. Trower:

This is in response to your inquiry of September 5, concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response final rule (29 CFR 1910.120).

Your specific question relates to the 8 hour refresher training for employees specified in 1910.120(e)(1), (e)(4), and (q)(6).

First, the 8 hour training course does not need to be on the exact anniversary of the initial training. Employees should have the refresher course reasonably close to the anniversary date, taking into consideration the company's and the employees' convenience in scheduling the course. However, if the training does not take place by the anniversary date there should be a record in the employee's file indicating why the training has been delayed and when the training will be completed

You mention that your company currently holds "on-site health and safety briefings associated with environmental projects that are four (4) to eight (8) hours long." OSHA agrees that the accumulated hours in your "on-site health and safety" briefings may be used as 8 hour refresher courses required by 1910.120 if they cover items specified in paragraph (e)(2) and (e)(4).

We hope this information is helpful. If you have any further questions please feel free to contact us at (202) 523-8036.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

[The requester’s September 5 letter reproduced on the OSHA page is omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace