Back to Federal guidance

HAZWOPER response training for home heating oil distributors

Summary A consultant asked what emergency-response training home heating oil distributor employees needed. OSHA said first responder operations training might allow defensive action without stopping the release, but it could not determine the workers’ level from the facts supplied. It said equivalent experience can count if competency is shown and the employer documents or certifies it.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-10-11
Date issued
October 11, 1991
Status
Active
The posted letter includes a January 17, 2003 correction.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 11, 1991
Mr. Robert Brooks
Right to Know Management Systems, Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Brooks,

This is in response to your inquiry of September 5, concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response final rule (29 CFR 1910.120).

Your specific question relates to training of oil distributor employees for emergency response. OSHA responded to your previous letter to OSHA, dated July 29, making it clear that oil distributors are covered by 1910.120 and referred you to paragraph (q)(6).

In your telephone conversation with Matthew Fitzgerald, you reviewed your client's "Spill Prevention Control and Countermeasure Plan" and instruction on oil spill prevention, containment and retrieval methods. Your client's employees may be sufficiently trained to the first responder operations level outlined in (q)(6)(ii), although OSHA cannot come to a conclusion based on your telephone conversation. If the employees will be trained to first responder operations level they may perform defensive action, without trying to stop the release of the oil, and will call emergency responders or post-emergency response cleanup workers to clean up spills.

Equivalent training is acceptable under 1910.120 which states that employees must "have sufficient training or have had sufficient experience to objectively demonstrate competency in the following areas..." However, the employer must ensure that the employee accomplishes all training objectives outlined in paragraph (q). Employees with an engineering degree, for example, may be familiar with engineering controls but may not be aware of safety and health issues.

OSHA does not certify individuals, it is the employer who must show by documentation or certification that an employee's work experience and/or training meets the requirements of 1910.120. There must be a written document which clearly identifies the employee, the person certifying, and the training and/or past experience which meets the requirements. One possibility would be to include this information in the employee's personnel file. The preferred method is to include this information on a separate certificate for each employee.

We hope this information is helpful. If you have any further questions please feel free to contact [the Office of Health Enforcement at (202)693-2190].
Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
[Directorate of Enforcement Programs]
[Correction 1/17/2003]

[The requester’s September 5 and July 29 letters reproduced on the OSHA page are omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace