Back to Federal guidance

Engineered manufacturer tables for trench protection

Summary A trench protection manufacturer asked whether its tabulated data could go beyond the excavation standard’s appendix tables. OSHA said it could if a registered professional engineer approved its development and use under the cited design provision. OSHA says the posted letter was reviewed in 2018 and reflects current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-10-01-4
Date issued
October 1, 1991
Status
Active
OSHA says it made non-substantive modifications November 8, 2018, and that the posted letter reflects current regulations and policies.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 1, 1991 [Reviewed November 8, 2018]

Mr. Michael J. Plank
President
Speed Shore Corporation
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Plank:

This is in response to your July 15 letter in which you request an interpretation from the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) concerning the use of Manufacturer's Tabulated Data in the design and application of trench safety systems. We apologize for the delay in responding to your inquiry.

Manufacturer's Tabulated Data that exceeds the limitations of the various tables found in Appendices B thru D of the excavation standard (29 CFR 1926.650 et seq.) may be developed and used in the design and application of trench safety systems provided the development and use are approved by a registered professional engineer. The limitations of OSHA's various tables were formulated on a conservative basis and may be exceeded when the provisions of paragraph 1926.652(c)(2) are met.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our letters of interpretation do not create new or additional requirements but rather explain these requirements and how they apply to particular circumstances. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. From time to time, letters are affected when the Agency updates a standard, a legal decision impacts a standard, or changes in technology affect the interpretation. To assure that you are using the correct information and guidance, please consult OSHA's website at https://www.osha.gov. If you have further questions, please feel free to contact the Directorate of Construction at (202) 693-2020.*

Sincerely,
Patricia K. Clark
Director
Directorate of Compliance Programs

*[This letter has been modified (non-substantive changes) on November 8, 2018, and reflects current OSHA regulations and policies.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace