Back to Federal guidance

Railings on elevated construction stairway landings

Summary A regional administrator asked when construction stairway platforms and landings need railings. OSHA said railings are required on unprotected sides and edges of stairways at least 30 inches high, and that the cited cross-reference concerns railing specifications rather than a separate six-foot trigger for other elevated surfaces.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-10-01-0
Date issued
October 1, 1991
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 1, 1991

MEMORANDUM FOR: R. DAVIS LAYNE
Regional Administrator

THROUGH: LEO CAREY, Director
Field Programs

FROM: PATRICIA K. CLARK, Director
Directorate of Compliance Programs

SUBJECT: 29 CFR 1926.1052, Stairways

This memorandum is in response to your July 30, 1991, memorandum requesting interpretative guidance on the final rule for stairways used in construction.

Please be advised that railings must be provided on all stairway platforms and landings that are 30 inches or more in height. As stated in your memorandum, paragraph 1926.1052(a)(4) requires platforms where doors or gates open directly onto stairways; paragraph 1926.1052(c)(12) requires guardrails to be installed on the unprotected sides and edges of stairway landings; and paragraph 1926.1052(c)(1) requires handrail and stairrail systems along each unprotected side or edge of the stairway 30 inches or more in height. These provisions establish the need for railings on stairways 30 inches or more in height (note: the terms "platform" and "landing" are interchangeable). The reference to Subpart M contained in paragraph 1926.1052(c)(12) is intended to be a reference to the specifications for standard railings contained in paragraph 1926.500(f) that address such criteria as minimum height and strength. The reference is not to the provisions of paragraph 1926.500(d)(1) which establishes six feet as the height at which fall protection is required on other elevated surfaces.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace