Back to Federal guidance

Greater-hazard claim for crane anti-two-block devices

Summary A contractor asked OSHA to suspend an anti-two-block requirement after failures of one device design. OSHA said it could not recognize a greater-hazard defense on the information provided because the company had not shown that alternative devices or other protection were unavailable. OSHA labels the letter archival.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-09-30
Date issued
September 30, 1991
Status
Archived by the agency
This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy; OSHA presents it as historical content for research and review.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy; OSHA presents it as historical content for research and review. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

September 30, 1991

Mr. Kelly Sears
Safety Director
Jensen Construction Co.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Sears:

This is in response to your June 3, letter in which you request the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) to recognize the existence of a "hazardous position greater than that which existed before installing" an anti-two blocking device as required by 29 CFR 1926.550(g)(3)(ii)(c). We apologize for the delay in responding to your inquiry.

Before a "greater hazard" defense is recognized by OSHA, an employer must show, among other things, that there are no alternative means of employee protection. Your letter indicates that you have problems with a particular brand of anti-two blocking device and that repeated attempts to have the particular device redesigned have failed. However, there is no indication that other brands or designs have been used, nor is there a full showing of the events or reasons leading to the individual failures you mention. Consequently, based on the information received, it is not appropriate to recognize the existence of a "greater hazard", nor to suspend the requirements of .550(g)(3)(ii)(c).

If we may be of further assistance please call Mr. Roy F. Gurnham or Mr. Dale Cavanaugh at (202) 523-8136.

Sincerely,

Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

[The requester’s June 3 letter and its attached correspondence reproduced on the OSHA page are omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace