Propane and gasoline response duties under HAZWOPER
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
September 20, 1991
Mr. Ron Runge
Director, Safety and Risk Management
Health, Environment and Safety
UNOCAL Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Runge:
This is in further response to your letter of July 29, to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response final rule (29 CFR 1910.120).
In your inquiry dated May 16, you described the following scenario:
Propane is being released and has ignited. The isolation valve is near the fire. Emergency responders from the immediate release area wearing the appropriate fire fighting bunker gear and using the protection of water hose streams will approach near the fire to close the isolation valve, thus starving and extinguishing the flame.
Your first question and your suggested answer read as follows:
Question #1. What level of HAZWOPER training per 1910.120(q) would be required for the emergency responders to perform this fire fighting operation, in addition to the training already provided under subpart L, 1910.156?
Answer #1. Emergency responders would require HAZWOPER training to the first responder operations level, due to the primary hazard being that of fire and not a toxicity hazard. This is based on responders having received all of the training necessary under subpart L, 1910.156 to take appropriate action.
In our answer we stated that:
The [Office of Health Enforcement] does not concur entirely with the answer provided. First, the criteria of toxicity is not a valid criteria, nor is it found in the regulation. A response to a fire is considered an emergency response to the release of a hazardous substance if the material on fire can be classified as a hazardous substance before it ignited.
Second, keep in mind that 1910.120 is a performance oriented standard allowing different solutions to particular scenarios. The underlying requirement for training in paragraph (q) is that any emergency responder be sufficiently trained to carry out his/her responsibilities in a safe manner.
First responder operations level employees are not trained to a level which allows them to take aggressive action to stop or contain a leak. They are trained to take defensive action only. In the scenario described in your letter, the shutting off of the valve may be handled by an operations level person if as a result of the fire fighting efforts the valve is now outside the danger area.
After receiving our response you asked whether you would be in compliance with 1910.120 if your employees received operations level training enhanced by additional training specific to fighting propane fires and shutting off the valve inside the danger area. We concur, and amend our original statement to say "Operations level personnel trained in the hazards of propane may enter the danger area to shut off the valve."
This is considered to be a special case. The principle hazards from propane are fire and explosion, not toxicity. Propane fires are common and most fire fighters are fully trained and equipped to respond to propane fires, including offensive action to shut off the valves in the danger area. If they have this training (which is a high degree of training), and have received first responder operations level training, OSHA believes they have sufficient training to take offensive action due to propane's relatively low toxicity.
Therefore, if a fire fighter who took offensive action in the danger area during a propane fire or leak was fully trained and equipped to handle the fire and had first responder operations training, it would only be a technical violation of [29 CFR 1910.120(q)(6)] for not having the additional training required of a HAZMAT technician. In this circumstance OSHA would not issue a citation.
Releases of gasoline similar to the example involving propane discussed above, may be addressed by an operations level emergency responder if they have had specific training in the safety and health hazards associated with gasoline. Employers who expect employees to shut off a gasoline valve in the danger area, who can show that employees are trained to the operations level and adequately trained in the hazards of gasoline, have committed a technical violation of 1910.120(q)(6)(iii).
The fire and explosion hazards of propane and gasoline are very substantial. This interpretation is only applicable when fire fighters are fully trained and equipped to handle the explosion and fire hazards of propane and gasoline.
We hope this information is helpful. If you have any further questions please feel free to contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].
Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
[Directorate of Enforcement Programs]
[OSHA’s earlier July 29 response reproduced on the same source page is omitted here.]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace